AKL - All Keys Lost - Összes kulcs elveszett

Minden autótulajdonos rémálma, hogy indulás előtt nem találja a kocsi kulcsát. Sajnos előfordul, hogy önhibánkból, balesetből, bűncselekményből vagy számos egyéb okból kifolyólag tűnik el egy jármű kulcsa, mely így használhatatlanná válik.

A szituáció megoldására minden típus esetén a saját márkakereskedése bizonyára kínál megoldást, borsos áron, viszont, amit mi kínálunk: helyszíni kiszállás mellett ~1-2 óra leforgása alatt adjuk a kezébe az új kulcsot. Nem kell bajlódni trailerrel ( bezárt autó esetén főleg ), nem kell napokat - heteket várni az új kulcs megérkezésére...

Természetesen alapfeltétel a tulajdonjog igazolása.

Összes kulcs elvesztése esetén általánosságban elmondható, hogy az első indító kulcs ( távirányító nélküli ) : ~50.000.-HUF - tól érhető el.Kulcs készítésről - általános közérdekű információk

Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő, hogy mások után kell dolgoznunk. Úgy gondoljuk ez azért fordul elő, mert sokan az olcsóbb utat választják.

Így, hát összeszedtünk néhány olyan információt, ami segíthet a döntés meghozásában... Miért keress minket?

Utóbbiba könnyű belefutni, ha több árajánlat közül egy kirívóan alacsony összegűre esik a választás - nyilván való, hogy tapasztalat hiányból / tudatlanságból eredően, esetleg szimplán nem tudja mivel áll szemben, aki 10-20.000 Ft -ot mond egy máshol általánosan 40-50.000 Ft -ra kiajánlott munkára.

Természetesen már egy "megfektetett" autó indításgátló rendszerének javítását is meg tudjuk oldani, de arra minden esetben egyedi ajánlat érvényes.


Kulcs másolásról - általános közérdekű információk

Alapvetően a kulcs egyedi azonosítjával és autóra vonatkozó egyedi adataival látja el az indításgátló rendszerrel együtt a szerepét.

Sok esetben - lehetőség nyílik a klónozásra, ahol a szó szoros értelmében másolás történik. Olcsón, olcsó eszközökkel, gyakorlatilag szaktudás nélkül is elvégezhető. Hatalmas hátránya, amit sokszor nem említenek, hogy így a kulcs gyakorlatilag duplikált, az autó programozása nélkül - legalább - kettő fizikai kulcs lesz, mely indítja a kocsit, így, ha az egyik elvész - úgy letiltani sem lehet, hiszen akkor a duplikált sem lesz alkalmas az indításra, ha úgy marad, bárki használni tudja a járművet, a talált kulccsal. (Ennek senki sem örülne...)

Ellenben a gyári eljárásokkal, ahol nem másolat készül, hanem egy új indításgátló chip ( transponder ) kerül felprogramozásra, az adott jármű indításgátló rendeszerébe. Így kivitelezhető, az elvesztett kulcs(ok) letiltása.

Nyilván való nem a klónozás lenne az alapvetően elvárható megoldás, de ehhez már szaktudás, specifikus eszköz szükséges, garantáltan gyárival megegyező megoldás, mely indításgátló szempontból fontos, hiszen bizonytalan működése könnyen tud fejfájást okozni.


Immobilizer

Alapvetően a jármű védelmét szolgálja, hogy csak a jogos tulajdonos tudja használatba venni. Azonban előfordul, hogy bosszúságot okoz, amikor az immobilizer letilt. Ilyen esetben meg kell vizsgálni, a tiltás okát - lehet szó kulcs problémáról vagy modul hibáról.

Immobilizer alapvető felépítése:

 • I. autóba épített vezérlő egység(ek), amik felügyelik, hogy minden szükséges feltétel teljesül az indításhoz.
 • II. kocsihoz tartozó kulcsban lévő transponder az autó által ismert és elfogadott.

Immobilizer letiltott

Tipikus tünetei:

 • BMW : E36/E46/E38/E39/E53 - Gyujtás van, de nem teker [ kulcs probléma ], Teker, de nem indul - EWS - Motorvezérlő kommunikációs probléma.
 • BMW : E60/E70/E90 - Kulcs áthúzva ikon jelenik meg a műszerfalon [ a felismert kulcs nem tartozik a kocsihoz ]
 • BMW : Teker, de nem indul - EWS - Motorvezérlő probléma - Motorvezérlőben 4A63 EWS Tampering állandó hiba áll fenn.
 • VAG : Műszerfalon kulcs ikon villog / világít - motor beindul, de azonnal le is áll. [ kulcs - kulcs olvasás - immobilizer gond lehet a háttérben ]

Autókulcs programozás

Kulcs programozás alatt azt a folyamatot értjük, mely során egy nyers kulcsot a kocsi immobilizer rendszeréhez illesztünk. Szükséges a megfelelő felszerelé és szakértelem, különben könnyen mozgásképtelenné válhat a jármű.

Az árak - bár típustól, immobilizer rendszertől, kulcstól, meglévő kulcsok számától függnek - általában a márkakereskedői árak töredékét teszik ki.

Kulcs két fő funkciót lát el, mely napjainkra egybeolvadt. Első szerepe, a jármű - legyen BMW, VW vagy akár Opel - beindítása, másod sorban pedig a nyitás / zárás kényelmének növelése.

Immobilizer rendszerek kialakulása a '90-es évek közepére tehető, ekkor jellemzően a kulcs csak fizikailag nyitotta a járművet, szintén ekkor jelentek meg a rádiós vezérlésű zárak / központi zárak.

BMW kulcs pótlása

Használt autó váráslása esetén sűrűn előfordul, hogy elkallódnak a kocsi kulcsai. Ilyen esetben az új tulajdonosnak érdemes a korábbi kulcsokat töröltetni az autó immobilizer rendszeréből, illetve egy kulcs birtokában erősen javallott legalább egy pótkulcs készíttetése, hiszen minden kulcs elvesztése esetén az árak általában háromszorozódnak.

Művelet során szükség van egy darab megfelelő nyers kulcsra és az autó immobilizer funkcionalitását ellátó modulra ( EWS / CAS / FEM / BDC ) és a programozáshoz szükséges eszközökre. Elvégzése ~1-2 óra.

BMW kulcs nem működik?

Pár tisztázandó tény: BMW esetén, a kulcsban ( kivéve a keyless go, comfort access ) akkumlátor van, melyet menet közben az autó tölt, merülése esetén külön figyelmeztet a kocsi, illetve teljes lemerülés esetén is képes beindítani a járművet, csak a távirányító része nem fog műküdni. Nem minden esetben a kulcs a hibás.

BMW kormányzár probléma

Modern autóknál, a trendet követve, egyre több helyen lép be az elektronika és váltja fel az elektro-mechanika ( ELV ) a szimpla mechanikát. Ezért egyre sűrűbben fordulnak elő, olykor bosszantó problémák, melyet például egy feloldani képtelen kormányzár tud okozni.

Ugyanis a kormányzár zárt állapota nem összeegyeztethető a vezetéssel, de sok esetben szoftveres vagy akkumlátor probléma áll a háttérben.

VW kulcs pótlás

VW ( VAG konszern ) esetén a kulcs programozás részét PIN kód segítségével lehet az immobilizer rendszerhez illeszteni. Szintén jellemző, hogy az autóhoz tartozó CarPass, PIN kódot tartalmazó kártya elvész. Ilyen esetben az autó moduljaiból kell kinyerni a megfelelő információt a kulcs elkészítése előtt.

BMW kulcs pótlás

Sokszor előfordul az elővigyázatlan tulajdonosokkal, hogy az utolsó / egyetlen működő kulcsot vesztik el. Ilyen esetben a megoldás a zárszerkezet alapján való kulcs elkészítése az autóhoz való programozása. Fontos, hogy a zárszerkezetet roncsolás mentesen kell nyitni, hogy azt később az új kulcs működtetni tudja.

Zár nyitás - Kódra marás

Napjainkban használt zárszerkezetek többségében eltérő lamellák helyezkednek el, melyeket a kulcson lévő megfelelő minta mozgat a helyükre. Csomagtartóban felejtett esetleg elvesztett kulcs esetén is tudunk megoldást!

Összes kulcs elveszett?

Bárkivel előfordulhat, főleg, ha egyetlen kulccsal használta a kocsiját, hogy balesetből, feldékenységből vagy akár lopásból eredően kulcs nélkül marad a járműve. Tulajdonjog igazolás esetén ilyenkor is tudunk segíteni!

Bezártad az utolsó kulcsot a kocsiba?

Minden fizikai zárral rendelkező autónál megoldható a roncsolásmentes nyitás, illetve a zár alapján új kulcs is készíthető.

Nem fordul el a kulcs?

Mercedes esetén legtöbbször kormányzár probléma áll a háttérben, de akár egy meghibásodott kulcs is lehet a kellemetlen helyzet okozója. Segítünk elfordítani.

Mercedes EIS-ELV

EIS - Electronic Ignition Switch vagyis az elektromos gyújtáskapcsolós veziókban előfordulhat, hogy kulcs, gyujtáskapcsoló esetleg elektromos kormányzár ( ELV ) meghibásodásából adódóan nem ad gyujtást az autó, így használhatatlan, mozdíthatatlan lesz.

Ilyen esetben is állunk rendelkezésre, kiszállással, helyszíni javítással.

BMW Gyalogos védelem

Pedestrian protection system - vagy Gyalogos védelmi rendszer, mely napjainkra széria tartozék lett, mégis fájdalmas összegbe kerülhet, ha aktiválódik. Megoldás a rendszer komplett cseréje vagy teljes eltávolítása.

VAG Óracsoport csere

Gyakori probléma a pixelhiba. A megoldás egyszerűnek tűnik, sokan vásárolnak egy hibátlan bontott óracsoportot, aztán jönnek a problémák... Villog az indításgátló piktogram az autó pedig nem indul... Segítünk!

BMW légzsák rendszer hiba

A légzsák rendszer - vagy ahogy a BMW angolul hívja restraint system - utasbiztonsági szempontból nagyon fontos rendszer, viszont meghibásodása sok fejfájást tud okozni.

BMW esetén tipikus példák a hibajelenségre: utas oldali ülésfoglaltság érzékelő ( ülésbe térdelés esetén az ülőlapi szenzor szétszakad ), akkumulátor pozitív sarun elhelyezett indító áramkör elöregedése ( baleset esetén motortér áramtalanításért felel ), de akár a légzsák vezérlő vagy E93 esetén a borulás felügyelő modul ( rollover controller ) szoftveres meghibásodása is ugyan oda vezet.

 • 9402 rollover-protection controller: internal fault
 • crash data, internal fault, övfeszítő, ülésfoglaltság érzékelő

BMW Ülésfoglaltság érzékelő

Alapvető elgondolás, hogy a vezető oldalon mindig ül valaki, így ott nem kötött semmilyen feltételhez a légzsákok aktiválása, viszont az utas oldalon az ülőlapba helyezett nyomásérzékelővel figyeli az autó az utas jelenlétét.

A nyomássszenzor egy egyszerű órás kapcsoló, melyre súlyt helyezve kapcsolt állapotot hoz létre, így figyelmeztetve a sofőrt, ha utastársa nem használja az övet, illetve baleset esetén a foglalt ülésnél is aktiválja a biztonsági rendszer komponenseit.

Meghibásodás esetén három megoldás lehetséges:

 • 1. emulátor - a lehető legrosszabb megoldás - becsapja az autót. ( két állapot ismert, vagy állandó foglalt - ilyenkor alapesetben mindig kéri az autó az öv használatát, vagy az állandó szabad, így viszont nem nyílik a légzsák! )
 • 2. Kódolással kiiktatható az ülésfoglaltság figyelése, így mindig nyílni fog a légzsák az utas oldalon is.
 • 3. Ülőlapi nyomásszenzor csere, melyhez kárpitos munka szükséges.

VW / Audi adagoló csere

2.5 v6 tdi motorokon immobilizerhez illesztett alkatrész az adagoló, így cseréje után a motor csak beindul és le is áll, mintha kulcs probléma lenne.

Megoldás lehet a problémára egy olyan motorvezérlő, melyből az immobilizer már ki van írva, vagy a rendszerhez kell tanítani az adagolót. Mind kettőre van megoldás!